Hvad er ERP?

Hvad er ERP?

Kort sagt er et ERP-system en samling af virksomhedens administrationssystemer. Det kan være forskellige funktioner i virksomheden som salg, indkøb eller ordrebehandlinger, som ERP-systemet samler ét sted. Det giver dig et real-time billede af hele flowet i virksomheden, fra en ny ordre tikker ind, til den er sendt afsted fra lageret. Derfor kan du hele tiden se, om du har de nødvendige varer på lager, om produktionen følger planen og om regningerne bliver betalt. Selve betegnelsen “ERP” blev først almindelig i danmark omkring 1999. Før i tiden var tilsvarende systemer fordelt over flere forskellige regnskabs- og/eller økonomisystemer. Det, der kendetegner skiftet fra regnskabs-/økonomisystemer, var, at alle virksomhedens grundlæggende administrationssystemer såsom finanskontoplan, ordrestyring, debitor-/kreditorrstyring og lagerstyring nu var integreret. Tidligere var det ikke unormalt at have de enkelte systemer som enkeltstående systemer med separate databaser. I dag dækker ERP-systemet alle administrationssystemer og sørger for, at de forskellige dele snakker sammen.

Ved at implementere et ERP-system i en større virksomhed vil du på sigt være bedre rustet til at sikre virksomhedens overlevelse og succes. Rigtig mange beslutninger er utroligt afhængige af tid og ressourcer. Det gælder især i en virksomhed, hvor du ofte tager beslutninger, som påvirker andre dele af virksomheden. Det er dog ikke kun interne, men også eksterne ændrinder, som kan påvirke virksomheden. Ved at implementere et ERP-system kan I have alle de nødvendige oplysninger tilgængelige med et klik på en knap, og på den måde tage hurtigere, mere effektive og mere rigtige beslutninger. Disse beslutninger sikrer, at din virksomhed flytter sig i den rigtige retning – og at alle flytter sig sammen. Vil du vide endnu mere om ERP, kan du kontakte en virksomhed, som arbejder med at udvikle og implementere ERP-systemer.

Implementering af ERP

Planlægning er alfa og omega, når du skal implementere et ERP-system. Hvis du ikke har styr på hele processen, før du går i gang, risikerer du forsinkelser, sure medarbejdere og mistede ordrer. Derfor er det vigtigt at planlægge ting så meget på forhånd som muligt. Når I har fået implementeret ERP-systemet, kan det hjælpe med at omdanne virksomhedens mange data til værdifulde indsigter og mønstre. Disse indsigter skal du bruge til at pejle virksomheden i den rigtige retning og sikre, at virksomheden arbejder på et stabil grundlag. Et ERP-system kan også give andre kompetencer og fordele når det kommer til analyse. Du kan udforme rapporter og grafiske oversigter baseret på millioner af de lagrede data. De kan bruges til at udforme planer, der viser dig den daglige forretningsdrift i real-tid. Denne kapacitet er utrolig brugbar for produktionsenhederne.

En ting som ERP også understøtter, og faktisk understøtter rigtig godt, er ledelse på det operationelle niveau. Her kan informationen fra ERP-systemet bruges til at optimere virksomhedens produktionsaktiviteter. Ved hjælp af ERP-systemet kan organisationen tilrettelægge opgaver og give et overblik over, hvem der varetager dem. På den måde kan virksomheden strømline sine processer og producere mere på kortere tid. Det sikrer nemlig en mere effektiv produktion, når den rette medarbejder med de rette værktøjer får den rette opgave – i første forsøg.